Pressmeddelande 19.12.2018

 

Pressmeddelande 19.12.2018
Får publiceras genast

Jussi Sorjanen intar regissörsstolen på Viirus hösten 2019: Dostojevskijs Spelaren inspiration för Roulettenburg total entertainment forever

Jussi Sorjanen tillträdde tjänsten som Viirus konstnärliga ledare i juli 2018 och gör regidebut på teatern i september nästa år. Sorjanen regisserar föreställningen Roulettenburg – total entertainment forever som baserar sig på verket Spelaren (1867) av Fjodor Dostojevskij.

– Pengar, beroende, eskapism, självförakt, gränslös kärlek och enfaldigt hopp är några av de viktigaste temana i Spelaren och nu även i föreställningen Roulettenburg, berättar Sorjanen.

Pjäsen influeras starkt av 1990-talsestetiken, nöjesparken Planet FunFun och Las Vegas.

– Vår samtid präglas av några stora återkommande teman, vilka omfattar åtminstone klimatförändring, jämställdhets- och flyktingfrågor samt artificiell intelligens. Dessa delar dessutom en större gemensam nämnare, nämligen pengar. Jag avväger ständigt mitt eget förhållande till pengar och fascineras också av hur djupt ekonomin påverkar människorelationer och vår sociala status. För att inte tala om hur kapitalismen har makten över djurens, naturens och hela planetens framtid, säger Sorjanen.

– Pengafrågor genomsyrar vår vardag på ett praktiskt plan men påverkar också vår andliga kapacitet, fortsätter han. Pengar i dag är ett konstgjort begrepp vars värde inte längre mäts i guld utan i överenskommelser och förväntningar människor emellan. Motsvarande uppgörelser är också utgångspunkten för roulette och andra hasardspel, med sina på förhand uppgjorda spelregler. Spelhålorna i sin tur är en form av slutna verkligheter, där kulans väg längs bordet eller det slumpmässigt dragna spelkortet, på gott och ont, kan ha radikala konsekvenser för livet utanför.

– Också andra konstgjorda verkligheter baserar sig på överenskommelser, menar Sorjanen. T.ex. nöjesfält, kryssningsfartyg, spainrättningar, hoplop-parker, teaterpjäser och konsumtionsstyrda julhelger erbjuder sammanhang som distanserar oss från vardagen. De möjliggör en slags verklighetsflykt, där vårt agerande likväl får konsekvenser i livet utanför.

– Med höstens föreställning skapar vi en konstgjord verklighet i Viirus teatersal, en plats vi kallar Roulettenburg. Här råder mottot “total entertainment forever“ och det konstnärliga uttrycket tar direkt inspiration från roulettens snurrande spelbord och ledord: “All in!”.

Ursprungstext Fjodor Dostojevski
Regi och bearbetning
Jussi Sorjanen
På scenen Martin Bahne, Petra Heinänen, Sue Lemström, Oskar Pöysti, Jessica Raita
Scenografi, videoplanering Ville Seppänen
Ljusplanering Erno Aaltonen
Ljudplanering
Kasperi Laine
Kostymkonsult Tuomas Lampinen

Mera information: www.viirus.fi/roulettenburg-total-entertainment-forever/
Jussi Sorjanen: tfn 050 3802398, [email protected]