Pressmeddelande 17.12.2018

Pressmeddelande 17.12.2018
Får publiceras genast

Mörk humor från Stockholms djurliv, klimatkabarré och glitterregn – vårens Viirus GUEST-program överraskar, roar och berör

Viirus kuraterade gästspelsverksamhet GUEST välkomnar årligen ett tjugotal föreställningar och program från det fria teaterfältet. Merparten av gästspelsplatserna lediganslås två gånger om året genom en Open Call-ansökan och de antagna bidragen är företrädesvis förstagångsvisningar i form av produktioner, evenemang och samarbeten. 

Vårens Viirus GUEST-program består av svenska Parterren Teater som mörkt men humoristiskt skildrar Stockholms djurliv, AHA-gruppens kabarré som genom musik och diskussion uppmärksammar den för många påtagliga klimatångesten, REXIT-festivalen som lyfter pinfärsk finlandssvensk dramatik, dansföreställningen Blackpool som gör parodi på tävlingsdansens blodsmakande men alltjämt glittrande värld, performansen och evenemanget FEST av Nella Turkki och Marje Hirvonen som behandlar hemlängtan till fosterlandet och som väckte stor diskussion under dess urpremiär i Tyskland samt Teatteri Metamorfoosi vars soloföreställning och vuxendockteater Dark Matters får urpremiär på Viirus. Biljetterna till GUEST-programmet släpps den 18 januari.

Vuxendockteater och kabarré om rådande klimatdiskussioner

GUEST-säsongen inleds i februari genom Teatteri Metamorfoosis vuxendockteater Dark Matters, vars urpremiär äger rum på Viirus. Soloföreställningen handlar om mörk materia och en formlös varelse, en tidigare människa som nu flyter runt i ett strandlöst hav. Pjäsen är en önskan om parallella världar och bejakar ensamhetskänslornar hos en liten, kortlivad homo sapiens. Arbetsgruppen består av Riina Tikkanen (regi, manus och skådespel), Anssi Ruotanen, Lee Lahikainen, Maija Kurki och Markus Alanen.
Mera information: https://www.viirus.fi/teatteri-metamorfoosi-dark-matters/

Den 13 mars 2019 får kabarén Globaré 2.0 urpremiär på Viirus. Kabarén framförs av AHA-gruppen bestående av Henrika Andersson, Niklas Häggblom och Claes Andersson och i föreställningen uppmärksammas global klimatuppvärmning genom sång och diskussion. Arbetsgruppen gjorde en motsvarande produktion 2007 men återvänder nu med nya fakta och perspektiv på temat.
Mera information: https://www.viirus.fi/aha-globare-2-0/

Internationella gästspel intar Stora salen på Viirus

I april får Viirus utlandsbesök av svenska Parterren Teater vars pjäs Stockholmsdjur har Finlandspremiär 12.4. Arbetsgruppen bestående av Henrik Bergström, Johanna Rane och David Book utexaminerades nyligen från teaterskolor i Malmö och Göteborg och berikar Sveriges teaterfält med både mörk humor och nytänkande infallsvinklar. I Stockholmsdjur möter vi olika djur vars vägar korsas under ett dramatiskt dygn; en svan fylld av existentiella reflektioner, en råtta som begår det ödesdigra misstaget att smaka förgiftad mat, en bäverfar som sätter sina familjerelationer på spel, en ensam and efter kvällens brödorgie och Skansens fastanställda kossa.
Mera information: www.parterren.se och https://www.viirus.fi/parterren-teater-stockholmsdjur/

Även nutidsdansföreställningen FEST får Finlandspremiär på Viirus 27.4.2019, ett par år efter urpremiären i samband med den internationella festivalen tanz.tausch i Köln. I FEST utforskas människans sårbarhet i förhållande till hemlandet och danskonstnärerna Marje Hirvonen och Nella Turkki kombinerar kroppslig erfarenhet i förhållande till tradition och fosterland i koreografin. I dagens nationalistiska samhällsklimat lyfter FEST öppenhet i relation till hemlandet, gemenskap och en gnutta nostalgisk romantik. Föreställningen omfattar utöver själva dansframträdandet även efterföljande festligheter.
Mera information:  https://www.viirus.fi/nella-turkki-marje-hirvonen-fest/

Teaterfestival och tävlingsdans avslutar GUEST-säsongen

Viirus GUEST-säsongen avslutas i maj genom bland annat Rexit-festivalen som äger rum 9-12.5. Rexit avslutar Kulturfondens treåriga strategiska projekt Reko – för ny dramatik på svenska i Finland och under festivalen lyfter Rexit, Teater Mars och Yrkeshögskolan Novia de sju sista pjäserna som ännu inte framförts för publik. Rexit producerar fyra pjäser av Robert Åsbacka, Andreas Westerberg, Jolin Slotte och Mikael Sjövall, Teater Mars producerar två pjäser av Karin Tötterman och Johan Fagerudd och Yrkeshögskolan Novia producerar en pjäs av Maria Kallio. De preliminära regissörerna innefattar Joakim Groth, Gabriele Alisch, Oskar Silen, Andreas Westerberg, Arn-Henrik Blomqvist samt Anne Nimell. Scenografer är Mimmi Resman och Lasse Idman. Kompositör för en av produktionerna är svenska Leif Jordansson.
Mera information: www.projektreko.com och https://www.viirus.fi/rexit/

I maj 2019 framförs också dansteaterföreställningen Blackpool på Viirus. Pjäsen introducerar tävlingsdansens tuffa värld och avslöjar den stränga vardagen som döljer sig bakom glamouren. Föreställningen är en biografisk och intim teaterupplevelse med inslag av drama och svart humor. Gamla, redan läkta sår öppnas igen, självhånande och utan censur. Arbetsgruppen består av Milla Virtanen, Jaakko Toivonen, Sanna Silvennoinen, Jaakko Toivonen och Leevi Lehtinen.
Mera information: https://www.viirus.fi/milla-virtanen-jaakko-toivonen-blackpool/

Aktuellt kultursnack och passionerat dj:ande på Busholmen

Viirus inhyser ytterligare två klubbar av Ny Tid våren 2019. Klubb Tigern bygger på diskussion, kultur, musik och idéer som upplevs över ett glas vin under oprententiösa former. Klubbarna går i huvudsak på svenska och arrangeras i Viirus Galleriet.
Mera information: tigern.fi och https://www.viirus.fi/nytid-klubb-tigern/

Även den här våren avslutar Viirus teatersäsongen genom festligheterna MegaBash i samarbete med Hangö Teaterträff, som därefter inleder sommarens teaterfestival. Evenemanget ordnades första gången på Viirus våren 2018 och bjöd då bland annat på en hetsig dj-kamp mellan arrangörerna. Även i år kan publiken vänta sig passionerat dj:ande och mångsidigt överraskningsprogram i enlighet med evenemangets tema, “Return of a Party Fiilis”.

**

Följande open call påbörjas 26.1.2019.
Viirus hyr därtill fortlöpande ut sina utrymmen för övningar, fester, möten, konserter och seminarier.