Pressmeddelande 22.10.2018

Pressmeddelande 22.10.2018
Får publiceras genast

Viirus GUEST avslutar höstsäsongen på teatern

Sedan flytten till Busholmen i augusti 2017 har Viirus även erbjudit andra scenkonstnärer och grupper möjligheten att uppträda och repetera i teaterns lokaler, vilket innebär att Viirus erbjuder ett betydligt bredare utbud föreställningar och program än den egna repertoaren. Gästspelsplatserna lediganslås två gånger om året genom en Open Call-ansökan. De antagna bidragen är företrädesvis förstagångsvisningar och består av varierande typer av produktioner, evenemang och samarbeten, som Viirus kuraterar till en mångsidig och aktuell helhet.

Innan vi introducerar GUEST-verksamheten våren 2019 vill vi ännu påminna om de urpremiärer, dansperformanser och klubbar, den körsång, opera och barnteater som avslutar höstsäsongen 2018 på Viirus.

Urpremiär för byggarbetare på teaterscenen

European theatre collectives pjäs Rakentajat (sv. Byggarbetarna) har urpremiär på Viirus onsdag 24.10.2018. I föreställningen uppmärksammas en grupp människor som bor och arbetar i Finland men som i övrigt ofta saknar anknytning till det finländska samhället. I föreställningen undersöker man vilka de här människorna är, varifrån de kommer och vad de kanske dagligen tänker på när de kör de finska bussarna, tömmer finländarnas sopkorgar eller bygger våra hus.

Föreställningen är en blandning av dokumentärteater och fiktivt berättande och produktionens arbetsgrupp består av Varja Arola, Romulus Chiciuc, Nina-Maria Häggblom, Piret Jaaks, David Kozma och Salla Kozma. Föreställningens språk är finska och speltiden ca 90 minuter. Spelperioden pågår till 15.11.

Mera information: https://www.viirus.fi/european-theatre-collective-rakentajat/

Geniet Södergran, opera och industriell musik

Ooppera Skaalas föreställningen Edith Södergran – Vierge Moderne visas på Viirus 14-16.11.2018. Föreställningen handlar om den kvinnliga finlandssvenska poeten Edith Södergran, pionjär inom den nordiska modernistiska poesin, och pjäsen regisseras av Janne Lehmusvuo. På scenen står mezzosopranen Essi Luttinen och dansaren Minttu Pietilä. Musiken i föreställningen har skapats av Antti Rasi och Janne Storm och tar intryck av tung industriell musik. Genom 3D-teknik skapas en stark visuell värld som kombinerar det förra seklets tidiga nationalromantiska stil med den ryska societetens belle epoque-period.

14.11 kl. 18:00 ordnas också ett pre-opera-evenemang i Viirus Galleriet, under vilket skådespelaren Lena Labart intervjuar litteraturvetaren och författaren Agneta Rahikainen. Rahikainen har forskat i Edith Södergrans poesi och poeten bakom myterna.

Mera information: https://www.viirus.fi/ooppera-skaala-edith-sodergran-vierge-moderne/

25.11 utlovas det ytterligare musikprogram på Viirus genom körerna Maailma-kuoro och Koiton Laulus gemensamma konsert på teatern.

Splitterny danskoreografi får urpremiär på Viirus

Den prisbelönta koreografen och danskonstnären Johanna Nuutinen besöker Viirus 19-24.11.2018. Nuutinen har bland annat mångårig erfarenhet som solist på Finlands nationalopera och -balett och är känd för att behandla teman som identitet, metamorfoser och uthållighet i mångkonstnärliga sammanhang.

19.11 och 20.11 framförs Nuutinens föreställning IRIS som hade urpremiär i september 2017. Föreställningen består av konstformerna dans och film och behandlar teman som styrka och överlevnad. 22.11, 23.11 och 24.11 visas också Nuutinens splitternya verk ANON The Act of Waiting under en gemensam föreställningsafton med danskoreograferna Riku Lehtopolku och Mikko Makkonen. Lehtopolkus och Makkonens performans LEVOTON MAA porträtterar möten mellan människor och baserar sig på Edward W. Saidis bok Orientalism. Lehtopolku har nyligen utsetts till ny konstnärlig ledare för Kuopio Dansfestival och har mångårig erfarenhet både som dansare och konstnärlig ledare för Pori Dance Company.

Mera information: https://www.viirus.fi/johanna-nuutinen-iris/ och https://www.viirus.fi/nuutinen-lehtopolku-makkonen-anon-levoton-maa/

Vårens succéer återvänder

Några av gästerna från våren 2018 hittar också tillbaka till Viirus i höst. 22-30.11.2018 spelar kollektivet Track föreställningen Human Resource, i vilken skådespelare och publik samlas kring ett gemensamt spelbord och undersöker nya resurser och former av samhörighet. I en recension av HBL 24.4.2018 säger skribenten följande: “Associationerna går både till datorspel och till barndomens lekar där små figurer av plats i timtal kunde ledsagas runt av ens fantasi i abstrakta landskap.”

Arbetsgruppen består av Samuel Karlsson, Tom Rejström, Otto Sandqvist, Julia Jäntti och Mikki Noroila.

Mera information: https://www.viirus.fi/human-resource/

Ny Tids Klubb Tigern återvänder också till Viirus Galleriet 5.12.2018. I Klubb Tigern behandlas aktuella ämnen genom diskussion, uppträdanden och musik.

https://www.viirus.fi/nytid-klubb-tigern/

Hisnande äventyr med Unga Teatern avslutar spelåret på Viirus

Unga Teaterns pjäs Sampo – en vintersaga hade premiär 16.11.2017 och får nu nytt liv på Viirus 7-28.12.2018. Föreställningen baserar sig på Zacharias Topelius klassiska saga och för med sig publiken på ett spännande äventyr i ett vintrigt Lappland. Föreställningen riktar sig till barn i åldern 3-8 år och spelas både på svenska och finska.

Mera information: https://www.viirus.fi/unga-teatern-sampo-en-vintersaga/