Pressmeddelande 17.10.2018

Pressmeddelande 17.10.2018
Får publiceras genast

Viirus våren 2019: Återvändande publiksuccéer och mångmedial klassrumsturné

Viirus repertoar våren 2019 riktar sig till flera åldersklasser och språkgrupper än kanske någonsin tidigare. Teatern inleder våren 2019 med att ge ytterligare 13 föreställningar av höstens kritikerrosade storproduktion Den Stora Elden av Roland Schimmelpfennig. På publikens begäran fortsätter också barnpjäsen Berättelser 1-2-3-4 på Viirus fr.o.m. januari efter en slutsåld turné sedan premiären i april 2018. Den Andra Naturen av Pipsa Lonka får sin finskspråkiga urpremiär i mars 2019 under originaltiteln Toinen Luonto. Lonkas prisbelönta pjäs hade urpremiär på svenska på Viirus i mars 2018. Höstens slutsålda konsertföreställning Chelsea Hotel fortsätter också turnera i början av året och ger därtill en extraföreställning på Viirus i februari. I mars blir det dessutom urpremiär för Viirus mångmediala klassrumsföreställning Så sant! i regi av Elisa Makarevitch.  

Roland Schimmelpfennigs Den Stora Elden hade premiär på Viirus 14.9.2018 och föreställningen i regi av Anders Carlsson har bland annat uppmärksammats för sin nyskapande scenografi och kamerateknik, djärva reaktion på rådande klimathot och Viirus ensembles övertygande skådespelarinsatser. Viirus har glädjen att förlänga föreställningens ursprungliga spelperiod till 12.1-2.2.2019.

Viirus turnéproduktion Berättelser 1-2-3-4 hade premiär i april 2018. Föreställningen baserar sig på Eugène Ionescos barnböcker och har regisserats av teaterns egen Oskar Pöysti. Berättelser 1-2-3-4 spelas på publikens önskan ytterligare några gånger på Viirus i januari och februari och kommer därefter att turnera i mindre skala under våren. I oktober 2019 får föreställningen dessutom finskspråkig urpremiär under titeln Kertomuksia 1-2-3-4.

Pipsa Lonkas publiksuccé Den Andra Naturen i regi av Anni Klein fick sin urpremiär på Viirus i mars 2018. Lonka tilldelades i augusti samma år Boismanska priset tillsammans med översättaren Sofia Aminoff för text och översättning av pjäsen. Den 2.3.2019 får föreställningen nypremiär på originalspråket finska under namnet Toinen Luonto, som spelar 17 föreställningar fram till 30.3. Viirus arbetar målmedvetet för att locka åskådare till teatern också över språkgränserna, bl.a. med hjälp av textningsapparatur. Med den finska adaptionen av Den Andra Naturen uppmuntras en ny finskspråkig publik att bekanta sig med Viirus på Busholmen, för att framöver motiveras att följa även den ordinarie svenskspråkiga repertoaren på Viirus scener.

Utöver de två återvändande storproduktionerna och turnéföreställningen Berättelser 1-2-3-4 kommer Viirus också att förlänga turnén för konsertföreställningen Chelsea Hotel till åtminstone januari och februari 2019, samt ge ytterligare en konsert på Viirus under våren. I konsertföreställningen framför skådespelarna och musikerna Emma Klingenberg, Niklas Häggblom och Robert Kock några av 1960- och 70-talets främsta amerikanska hits i svenskspråkig översättning och på en mängd olika instrument. Produktionens samtliga föreställningar sålde slut på Viirus under hösten.

Viirus turnerar också med den mångmediala klassrumsföreställningen Så sant! från och med mars 2019, då föreställningen får sin urpremiär. Den unga finlandssvenska skådespelaren Elisa Makarevitch står för pjäsens koncept, manus och regi och hon intar klassrummen tillsammans med skådespelarkollegan Ole Øwre. Så sant! riktar sig till elever i årskurserna 5-7 och föreställningens syfte är att ge målgruppen insyn i hur nyheter och olika offentliga budskap produceras och sprids och varför de skapas. Viirus har också tidigare erfarenhet av klassrumsföreställningar i form av produktionen Monster 2017. Så sant! turnerar i skolor runt om i Finland våren och hösten 2019.

Mera information: www.viirus.fi
Frågor: [email protected], 050 444 0344