INTERVJU: Chelsea Hotel

Viirus praoelev Tindra träffar Chelsea Hotel

Från repetitionerna av Chelsea Hotel. På Bilden Emma Klingenberg, Niklas Häggblom och Robert Kock.

Med mindre än två veckor kvar till premiären av Viirus konsertföreställning Chelsea Hotel är det hög tid att bekanta sig närmare med både artisterna och själva upplägget bakom produktionen. I föreställningen medverkar skådespelarna och musikerna Emma Klingenberg, Niklas Häggblom och Robert Kock, vilka alla har gedigen erfarenhet av både musik- och skådespelarbranschen. Emma är skådespelare och musiker och har bland annat nyligen haft huvudrollen i Åbo Svenska Teaters uppsättning av Piaf – Jag ångrar ingenting, Niklas är en av Svenskfinlands aktivaste skådespelarmusiker och multi-instrumentalister som exempelvis setts i musikalen Ingvar på Svenska Teatern och Robert är skådespelare, musiker och kompositör och har bland annat komponerat musiken till Landet på Svenska Teatern och Memories for Life på Viirus.

Idén till Chelsea Hotel föddes redan i samband med att Viirus konsertföreställning Berömda lögner av Bob Dylan avslutade sin turné 2013. Niklas, Robert och Maria Lundström framförde då svenskspråkiga översättningar av Bob Dylans låtar och drömde om en fortsättning på publiksuccén. Några år senare kontaktades Emma med en förfrågan om hon kunde tänka sig att bilda en ny artist-trio tillsammans med Niklas och Robert.

– Jag tyckte att upplägget och formatet lät väldigt bra och tackade genast ja, berättar Emma.

Konsertföreställningen tar avstamp i det mytomspunna konstnärstillhållet Chelsea Hotel i New York, som alltsedan 1900-talets början har inhyst allehanda artister och kulturpersonligheter. Också flera av 60- och 70-talets främsta amerikanska musiker har vistats på hotellet och det är just de här artisternas låtar som framförs i konserten – men i en ny, svenskspråkig tappning.

– En del översättningar är helt nya och andra har funnits sedan tidigare. Vi har valt ut sådana låtar som tilltalar oss och därefter provat oss fram gällande både instrumentval och tolkning, förklarar Niklas.

Chelsea Hotel är ingen cover-konsert utan en helt ny, unik föreställning, poängterar Robert.

Artisterna är eniga i att låtarna får en helt ny karaktär och betydelse i sina svenskspråkiga översättningar och de anser att texterna kommer närmare och därmed berör mera när de framförs på deras eget och många i publikens modersmål. Utöver att sångerna har översatts, tolkats och framförs på flertalet instrument kan publiken förvänta sig ytterligare några inslag i performansen.

– Exakt hur föreställningen kommer att gestalta sig vet vi inte förrän premiären, men tanken är att väva in några anekdoter från låtarnas uppkomst och knyta dem an till våra egna liv och upplevelser, berättar Niklas.

Chelsea Hotel har premiär på Viirus 5.10 och ger därefter ytterligare tre föreställningar på teatern innan de inleder sin redan nästan fullbokade turné runt om i landet. Alla tre skådespelare är också eniga i att det är en stor fördel att få framföra konserten på flera orter och i olika utrymmen.

– Omgivningen påverkar alltid föreställningen och det är också väldigt roligt att nå ut till en så bred publik, konstaterar Emma.

Och hur är då stämningen bland artisterna så här på slutrakan inför premiären? Emma, Niklas och Robert är eniga i att föreställningens arbetsprocess har varit väldigt friktionsfri, även om de ibland har förvånats över varandras ganska olikartade musiksmak och fått kompromissa kring låtvalen och tolkningarna.

– Sådant hör till arbetet med varje föreställning, menar Robert.

Det är med andra ord en ivrig och optimistisk arbetsgrupp som jobbar vidare med Chelsea Hotel de återstående dagarna fram till premiären. Är du lika förväntansfull som oss på Viirus att få ta del av slutresultatet?

**

Endast få biljetter kvar till föreställningarna på Viirus:
10.10 och 11.10 kl. 20:00, 13.10 kl. 15:00.
TILLÄGGSFÖRESTÄLLNINGAR 1.12 kl. 20:00 och 2.12 kl. 15:00 – biljetter tillgängliga NU!
Bokningar: 09 440 224 / [email protected] / www.lippu.fi

Tillgängliga turnédatum 2018:
28.10, 1.11, 3.11, 4.11, 3.12, 6.12, 7.12, 13.12, 16.12, 17.12.

Bokningar: Turnékoordinator Veronica Aspelin, [email protected]