Pressmeddelande 15.6.2018

Pressmeddelande 15.6.2018

Slut-shaming, danskonst och Edith Södergran formar Viirus GUEST i höst

Sedan flytten till Busholmen i augusti 2017 har Viirus även erbjudit andra scenkonstnärer och grupper möjligheten att uppträda och repetera i teaterns lokaler. På Viirus visas därmed ett betydligt bredare utbud föreställningar än enbart teaterns egen repertoar, som vanligtvis består av två produktioner på våren och två på hösten. Gästspelsplatserna lediganslås två gånger om året genom en Open Call-ansökan och utöver det finns det också möjlighet att hyra teaterns olika utrymmen för repetitioner, seminarier, kurser och annan verksamhet under hela året.

Hösten 2018 bjuder Viirus GUEST på högklassig scenkonst i en mängd olika genrer. Säsongen inleds i augusti under Konstens natt genom uppträdanden både ur Viirus egen repertoar och gruppen City Mirages tvärkonstnärliga performans Dit vi inte ser. I september dissekeras bilden av den så kallade slampan i Bravo Togas föreställning The Doggy Style Project och i oktober behandlar European theatre collective temat byggarbetarkultur på teaterscenen. Under november uppträder Ooppera Skaala med verket Edith Södergran – Vierge Moderne, i vilket dikter av Edith Södergran framförs genom performans och industriell musik. Viirus-veteranerna Track återvänder efter en lyckad spelsäsong våren 2018, med den taktil-sociala resan Human Resource. Därtill fyller koreograferna Johanna Nuutinen, Riku Lehtopolku och Mikko Makkonen Viirus med danskonst i november, genom föreställningarna IRIS, ANON – The Act of Waiting och LEVOTON MAA. De två senare verken får sina urpremiärer på Viirus.

Ny Tids Klubb Tigern hittar också tillbaka till teatern i november och därtill uppträder körerna Maailma-kuoro och Koiton Laulu i slutet på månaden. I december avslutar Unga Teatern spelåret på Viirus med barnteater.

Konstens natt på Viirus

Under Konstens natt 23.8 öppnar Viirus sina dörrar för hösten 2018 och bjuder in publiken att ta del av både teaterns eget program och gästspel. Under kvällen visas ett kort genomdrag av höstens produktion Den Stora Elden av Roland Schimmelpfennig, och de närvarande har därefter möjlighet att träffa föreställningens regissör Anders Carlsson samt Viirus skådespelarensemble. På plats är också teaterns nya konstnärliga ledare, Jussi Sorjanen.

Mera information om Viirus program under Konstens natt dyker upp på teaterns webbplats och Facebooksida inom juni.

Under Konstens natt inviger även den gränsöverskridande konstnärsgruppen City Mirage Viirus utomhusscen, amfiteatern, på Medelhavsgatan 14. City Mirage uppträder kl. 21:00 med verket Dit vi inte ser, som består av tvärkonstnärliga inslag i form av improvisationer, video, ljud, musik, prosa och performanser. Inslagen bildar en helhet, bestående av urbana rum i ett asiatiskt landskap och berättelser om människor i rörelse.                                                                                                             
Mera information om föreställningen på Viirus webbplats: https://www.viirus.fi/city-mirage/

Bravo Toga dissekerar och hyllar bilden av slampan

5-8.9.2018 tar gruppen Bravo Toga över Viirus Studio 1 med föreställningen The Doggy Style Project. I pjäsen dissekerar scenkonstnärerna bilden av den så kallade slampan, genom en koreografisk och dramatisk förflyttning mellan sexuellt objekt, subjekt och kanske något tredje alternativ. I pjäsen gör man upp med horstämplingar, och kryddar med en medeltida estetik, tårtbjudningar, barbarer, filmklassiker, däckade babes och så kallad bodywork i positionen Doggy Style. Utöver föreställningen ordnas även samtal, föreläsningar och workshopar kring temat ‘slut-shaming’ i Viirus Galleriet.

The Doggy Style Project är det tredje och sista kapitlet i Bravo Togas slut-shaming-trilogi och i föreställningen omfamnas konceptet Doggy Style både i dess erotiska innebörd och som en direkt praktisk undersökning. Föreställningen har sin premiär i scenkonsthuset PotatoPotato i Malmö och får sin Finlandspremiär på Viirus. Bravo Toga består av skådespelarna Anna Kuusamo (FI), Sara Ribbenstedt (SE) och Lena Bondeson (DK).

Mera information om föreställningen på Viirus webbplats: https://www.viirus.fi/bravo-toga-the-doggy-style-project/

Byggarbetare på teaterscenen

I Finland har 70 procent av de anställda i byggarbetsbranschen invandrarbakgrund. European theatre collectives pjäs Rakentajat har urpremiär på Viirus 23.10.2018 och handlar om en grupp människor som bor och arbetar i Finland men som av en eller annan orsak inte är knutna till det finska samhället. De lever socialt sett i en gråzon, i ett mellanlandskap. Vem är de egentligen? Varifrån kommer de? Och vad tänker de på dagligen när de kör de finska bussarna, tömmer finländarnas sopkorgar eller bygger deras hus?

Föreställningen är en blandning av dokumentärteater och fiktivt berättande.

Mera information på Viirus webbplats: https://www.viirus.fi/european-theatre-collective-rakentajat/

Geniet Södergran, opera och industriell musik

Ooppera Skaala visar föreställningen Edith Södergran – Vierge Moderne på Viirus 14-16.11.2018. Föreställningen handlar om den kvinnliga finlandssvenska poeten Edith Södergran, pionjär inom den nordiska modernistiska poesin, och den regisseras av Janne Lehmusvuo. På scenen står mezzosopranen Essi Luttinen och dansaren Minttu Pietilä.

Musiken till verket har skapats av Antti Rasi och Janne Storm och förverkligas helt elektroniskt. Musiken tar intryck av tung industriell musik och skapar en hänförande kontrast till dikternas passionerade och intellektuella värld. Genom 3D-teknik skapas en stark visuell värld som kombinerar det förra seklets tidiga nationalromantiska stil med den ryska societetens belle epoque-period.

Mera information på Viirus webbplats: https://www.viirus.fi/ooppera-skaala-edith-sodergran-vierge-moderne/

I november utlovas också annan musikunderhållning på Viirus genom en gemensam konsert av körerna Maailma-kuoro och Koiton Laulu. Körerna uppträder på Viirus söndagen 25.11. Mera information på Viirus webbplats och Facebooksida i augusti.

Splitterny danskoreografi med Johanna Nuutinen

Den prisbelönta koreografen och danskonstnären Johanna Nuutinen är verksam på Viirus i slutet av november 2018. Nuutinen har bland annat mångårig erfarenhet som solist på Finlands nationalopera och -balett. Nuutinen är känd för att behandla teman som identitet, metamorfoser och uthållighet i mångkonstnärliga sammanhang. I hennes arbete är tanken om en fysisk fantasi central.

19.11 och 20.11 visas föreställningen IRIS på Viirus. I IRIS, som hade premiär i september 2017, kombineras konstformerna dans och film och i föreställningen behandlas teman så som styrka och överlevnad. Publiken förs med på en fängslande resa in i en fysisk och visuell verklighet.

22.11, 23.11 och 24.11 visas Johanna Nuutinens nya verk ANON The Act of Waiting under en gemensam föreställning med danskoreograferna Riku Lehtopolkus och Mikko Makkonens framförande LEVOTON MAA. Lehtopolku har nyligen utsetts till ny konstnärlig ledare för Kuopio Dansfestival och har även mångårig erfarenhet både som dansare och konstnärlig ledare för Pori Dance Company.

ANON The Act of Waiting behandlar hur förväntan föder ofrånkomlig övergivenhet, ovetande och osäkerhet och hur detta uttrycks i dans. I verket utforskas också hur väntan skapar tillfällig gemenskap och erbjuder perspektiv på väntan och maktanvändning.

I LEVOTON MAA porträtteras möten mellan människor och föreställningen baserar sig på Edward W. Saidis bok Orientalism.

Mera information på Viirus webbplats: https://www.viirus.fi/johanna-nuutinen-iiris-anon/

Vårens sucéer återvänder

Några av gästerna från våren 2018 hittar också tillbaka till Viirus under hösten. I november och december spelar kollektivet Track föreställningen Human Resource på Viirus, i vilken publiken stiger in i spelvärldens lekfulla verklighet. I föreställningen samlas man kring ett gemensamt spelbord och forskar, prövar, bygger, drömmer och förstör. Skådespelarna och publiken söker efter nya resurser och nya former av samhörighet. Föreställningen är en taktil-social resa till vårt kollektiva sinneslandskap.

Mera information på Viirus webbplats: https://www.viirus.fi/human-resource/

Ny Tids Klubb Tigern återvänder också till Viirus Galleriet i höst. I Klubb Tigern behandlas olika aktuella ämnen genom diskussion, uppträdanden och musik. Mera information om klubben på Viirus webbplats och Facebooksida i augusti.

Unga Teaterns hisnande äventyr avslutar spelåret på Viirus

Unga Teaterns barnpjäs Sampo – en vintersaga, får nytt liv på Viirus stora scen i december 2018. Föreställningen baserar sig på Zacharias Topelius klassiska saga och för med sig sin publik på ett spännande äventyr i ett vintrigt Lappland, där åskådarna möter den lilla pojken Sampo och hans familj. En dag vägrar solen stiga upp och då beger sig Sampo iväg på en farofylld resa till jätten Hiisi på fjället Rastekais för att rädda tillbaka dagen. Bland renar, vargar och troll råkar han ut för den ena utmaningen större än den andra.

Föreställningen riktar sig till barn i åldern 3-8 år och spelas både på svenska och finska.

Mera information på Viirus webbplats: https://www.viirus.fi/unga-teatern-sampo-en-vintersaga/