Pressmeddelande 10.6.2018

Pressmeddelande 10.6.2018
Får publiceras 10.6.2018 fr.o.m. kl. 12:00

Regissör Jussi Sorjanen är Viirus nya konstnärliga ledare

Foto: Lotta Kaihua

Tisdagen 5.6.2018 utsåg Viirus styrelse enhälligt regissören Jussi Sorjanen (f. 1986) till teaterns nya konstnärliga ledare. Förslaget lades fram av Viirus konstnärliga råd och hela personal som under de senaste månaderna har sonderat intresset hos flera personer och fört ingående samtal med några av dem. Sorjanen presenterades för första gången som teaterns nya konstnärliga ledare vid ett presstillfälle under Hangö Teaterträff 10.6.

– Skådespelarensemblen på Viirus ser ivrigt fram emot att få inleda arbetet med Jussi Sorjanen. I Jussi får vi en energisk, ambitiös, lyhörd och kommunicerande konstnärlig ledare och husregissör, konstaterar Oskar Pöysti, skådespelare på Viirus.

Sorjanen verkade som konstnärlig ledare för Teatteri Vanha Juko i Lahtis åren 2009-2015 och har sedan 2016 fungerat som regissör på Kajana stadsteater. Utöver ett flertal regiuppdrag har han också arbetat som skådespelare, manusförfattare, scenograf och dramaturg hos olika teatrar och fristående grupper.

– De senaste åren har drömmen om att få leda en statsandelsfinansierad teater i huvudstadsregionen vuxit sig stark hos mig, och så plötsligt ringde Viirus och uppmanade mig söka tjänsten som just deras konstnärliga ledare. Den här möjligheten kunde inte ha dykt upp vid ett lägligare tillfälle. Jag har alltid haft stor respekt för Viirus konstnärliga ambitioner och orädda attityd gentemot förändring, vilket teatern ännu en gång visar prov på genom att anlita mig för det här uppdraget, säger Sorjanen.

Jussi Sorjanen efterträder Maria Lundström, som varit Viirus konstnärliga ledare sedan 2011. Lundström tillträdde som ansvarig producent för Svenska YLE:s kulturredaktion i mars 2018. Sorjanen börjar på Viirus i augusti och teaterns administrativa ledare (tf) Johanna Welander ser fram emot samarbetet.

– Jussi hämtar in mycket som känns bekant vad gäller värderingar, visioner och arbetssätt, samtidigt som han tillför nya perspektiv och möjligheter, inte minst för Viirus strävan att utveckla sin roll i en ny stadsdel och få också den finska publiken att hitta teater på svenska. Hans erfarenhet av samarbeten både i inhemska och internationella sammanhang gynnar Viirus i ett skede när vi blickar både framåt och utåt, konstaterar Welander.

Viirus har redan fastslagit en gedigen repertoar för hösten 2018 och våren 2019, vilket betyder att Sorjanen hinner fördjupa sig i sin nya roll och inledningsvis fokuserar på hösten 2019 i den konstnärliga planeringen. Den kommande hösten på Viirus innebär premiär av Roland Schimmelpfennigs pjäs Den Stora Elden 14.9, tätt åtföljd av konsertföreställningen Chelsea Hotel, som har premiär på Viirus i oktober och därefter åker på turné. Också vårens kritikerrosade barnpjäs Berättelser 1-2-3-4 i samarbete med Ensemble Bulleribock fortsätter att turnera.

Under våren 2019 återvänder Viirus publiksuccé Den Andra Naturen av Pipsa Lonka, denna gång på finska under pjäsens ursprungliga namn Toinen luonto. I mars blir det premiär för klassrumsföreställningen Så sant! av Elisa Makarevitch. Föreställningen riktar sig till årskurserna 5-7 och turnerar i skolor runt om i Svenskfinland.

Utöver de egna produktionerna och samarbetena kuraterar Viirus också ett flertal gästspel, klubbar och evenemang under rubriken Viirus GUEST. Ansökningsförfarandet har stadigt etablerat sig under Viirus första år på Busholmen och resulterade i den senaste omgången i över sjuttio programförslag. Närmare 20 olika produktioner är inbokade till inkommande höst och vår.  

– Viirus nya högklassiga lokaler på Busholmen skapar ypperliga förutsättningar för en mångsidig och imponerande repertoar och jag ser mycket fram emot att få inleda arbetet med den strålande ensemblen. Jag tror på tesen om att den konstnärliga linjen inte skall sållas fram genom en ensam människas filter, utan formas av hela den konstnärliga personalens synsätt. Jag tror att man så föder fram en syntes som är en större och intressantare konstnärlig helhet, säger Sorjanen.

Mera information om Viirus repertoar och gästspelsverksamhet finns på teaterns webbplats, www.viirus.fi.

För mera information:

Jussi Sorjanen, konstnärlig ledare
050 380 2398
[email protected]

Johanna Welander, administrativ ledare
040 077 3661
[email protected]

Oskar Pöysti, skådespelare
040 573 1058
[email protected]

Veronica Aspelin, marknadsförare och pressansvarig
050 444 0344
[email protected]