Pressmeddelande 4.5.2018

Emer Värk (EST) – Renzo van Steenbergen (NL): Live Cinema
Teater Viirus, 18.5 kl. 20:00 och 19.5 kl. 15:00 

Teater Viirus avslutar vårens spelsäsong med en aldrig tidigare skådad visuell show! Två av Estlands främsta och internationellt uppmärksammade video- och ljudkonstnärer, Emer Värk och Renzo van Steenbergen, intar Viirus stora scen och bjuder på en installationsföreställning bestående av elektronisk musik och 3D-baserad live cinema. Föreställningen är unikt anpassad för Viirus teatersal och kommer endast att visas vid två tillfällen. Vi utlovar en omstörtande och fängslande upplevelse i en audiovisuell värld!

Värk och Steenbergen bryter modigt mot traditionella genregränser, de skapar nya visuella lösingar och förnyar teaterns och performanskonstens konventioner i sina uppträdanden. Detta resulterar i anarkistiska, högljudda, minimalistiska, berikande, immersiva, våldsamma, utmanande och sprudlande audiovisuella upplevelser, som får hjärtat att slå lite fortare och fötterna att spritta iväg i dans.

Emer Värk (f. 1982) har sedan 2008 arbetat som fristående visuell- och ljuskonstnär inom både teater och film. Han har utfört samarbetsprojekt som VJ och videokonstnär med internationella och estniska artister, institutioner och festivaler. Värks arbete har bland annat synats på teatrar och institutioner för performanskonst så som NO99, Von Krahl Teater, Eesti Draamateater och Kanuti Gildi Saal och han har också uppträtt på Tallinn Music Week, Pixelache och Flow Festival i Helsingfors. I sin konst fokuserar Värk på hur ljuseffekter kan väcka känslor och skapa upplevelser. 

Renzo van Steenberg (f. 1977) är sedan flera år en del av det i Haag verksamma kollektivet för audiovisuella installationer, Feedbacksociety. Gruppen är en föregångare inom fältet för Haags audiovisuella konst och noise-musik. Van Steenberg har också fungerat som programproducent och kurator för Seveninchrecording och Seveninchproject. Nuförtiden är han bosatt i Tallinn och arbetar där som ljudkonstnär och skådespelare. I sina föreställningar växlar van Steenbergen mellan live cinema och rituell noise manthra, installationsperformanser och brutala ljudakter. Van Steenbergen har även uppträtt på flera olika festivaler och konsthus: Machinista Festival (Glasgow), Garage Festival (Stralsund), Locall Festival (Aten), Kanuti Gildi SAAL (Tallinn), State-X/New Forms (Haag), DiskCTM festival (Berlin), Amsterdam International Film Festival, Kunsttour (Maastricht), Sonic Acts Festival (Amsterdam), Sensoralia festival (Rom), Steim (Amsterdam). Van Steenbergs musik har getts ut av skivbolagen Double Cross Records, Sleeping Beast, Cyberfarts Records, S.I.R och Audioscoop. 

Föreställningar: Fredag 18.5 kl. 20:00 och lördag 19.5 kl. 15:00 på Viirus, Medelhavsgatan 14

Biljetter: 10 euro. I fredagens biljettpris ingår också inträde till Viirus och Hangö Teaterträffs Megabash-klubb!

Biljetter: https://www.lippu.fi/Lippuja.html?doc=artistPages/tickets&fun=artist&action=tickets&erid=2177875
Obs! Begränsat antal platser!
Spelningen pågår i ca 60 min. 

https://www.viirus.fi/
https://www.hangoteatertraff.org/
http://www.emervark.ee/
http://www.renzooh.com/