Så sant!

Så sant!
En klassrumsföreställning om mediekunskap, källkritik och vad du behöver tänka på när du publicerar något på nätet. För årskurserna 5-7.

Teater Viirus har i mars 2019 premiär för turnépjäsen Så sant! – en mångmedial klassrumsföreställning som får eleverna att tänka till kring media och nyheter. Så sant! turnerar i skolor runt om i landet under våren och en bit in på hösten 2019. Föreställningens målgrupp är årskurserna 5-7 och produktionen är specifikt anpassad för att läggas upp just i klassrum. Föreställningen spelas på svenska.

Så sant! ger genom teaterns upplevelseformat eleverna insyn i hur nyheter och olika offentliga budskap produceras och sprids, samt i vilket syfte de skapas. Upplägget är humoristiskt och interaktivt och skådespelarna blandar friskt olika bekanta format från medievärlden och internet. Eleverna försätts i situationer där de ska försöka förstå vad som är sant på riktigt och vad som är nyheter baserat på känsla. Vad är smygreklam? Hur ska en bild tolkas? Är statlig media alltid trovärdig? Vad ska du själv tänka på innan du publicerar eller delar något på nätet? Hur fungerar Wikipedia och vad gör egentligen en hacker?

Så sant! är skriven av den unga finlandssvenska skådespelaren Elisa Makarevitch, som även har ett förflutet som journalist. Makarevitch fungerar även som regissör och skådespelare och intar klassrummen tillsammans med skådespelarkollegan Ole Øwre.

Manus och regi Elisa Makarevitch
Skådespelare Elisa Makarevitch och Ole Øwre
Manuskonsult Christoffer Strandberg
Tekniskt ansvarig Atte Pukero
Videoplanerare Herman Karlsson
Mask och kostym Annika Saloranta
Producent Veronica Aspelin

Föreställningens längd 60 minuter

För mera information om pris, beställarvillkor och bokningar, kontakta turnéproducent
Veronica Aspelin: [email protected], (+358) 050 444 0344.

Viirus har också tidigare erfarenhet av att göra klassrumsföreställningar.
Bakom länken ser du ett exempel från den populära turnéproduktionen Monster 2017.