Så sant!

Så sant! – En snabbkurs i viralt självförsvar

Teater Viirus har i mars 2019 premiär för turnépjäsen Så sant! – en snabbkurs i viralt självförsvar. Så sant! är en mångmedial klassrumsföreställning som får eleverna att tänka till kring media och nyheter. Föreställningen turnerar i skolor runt om i landet under våren och en bit in på hösten 2019. Målgruppen är årskurserna 5-7 och produktionen är specifikt anpassad för att sättas upp i klassrum. Föreställningen spelas på svenska.

Så sant! ger genom teaterns upplevelseformat insyn i hur nyheter och offentliga budskap produceras och sprids, samt i vilket syfte de skapas. Skådespelarna blandar friskt fiktion med format som eleverna känner till från medievärlden och internet. Upplägget är humoristiskt och interaktivt. Eleverna försätts i situationer där de själva får avgöra vad som är sant på riktigt och vad som är nyheter baserat på känsla. Vad är till exempel skillnaden mellan åsikt och fakta? Hur fungerar smygreklam? Vad kan man lära sig av youtubers? Hur fungerar ett klickbete och vad behöver du själv tänka på när du publicerar på nätet?

Så sant! är skriven av den unga finlandssvenska skådespelaren och journalisten Elisa Makarevitch. Makarevitch fungerar även som regissör och skådespelare och intar klassrummen tillsammans med skådespelarkollegan Ole Øwre.

Manus och regi Elisa Makarevitch
Skådespelare Elisa Makarevitch och Ole Øwre
Mask, kostym och rekvisita Annika Saloranta
Grafik Lars Högström
Manuskonsult Christoffer Strandberg
Tekniskt ansvarig Atte Pukero
Videoplanerare Herman Karlsson
Producent Robin Reuter

Föreställningens längd 60 minuter

För mera information om pris, beställarvillkor och bokningar, kontakta turnéproducent
Robin Reuter: [email protected]

Viirus har också tidigare erfarenhet av att göra klassrumsföreställningar.
Bakom länken ser du ett exempel från den populära turnéproduktionen Monster 2017.