Tietoa Viiruksesta

Viirus on Helsingissä sijaitseva ruotsinkielinen teatteri. Näyttelijät Robert Enckell, Mats Långbacka, Johan Storgård ja ohjaaja Arn-Henrik Blomqvist perustivat teatterin vuonna 1987. Tavoitteena oli luoda energinen, ennakkoluuloton ja ajankohtainen teatteri, teatterin jonka he itse kokivat kiinnostavana.

Tänään, kolmekymmentä vuotta myöhemmin, Viirus on edelleen dynaaminen ja mielenkiintoinen vaihtoehto perinteiselle laitosteatterille.

Vuosien aikana Viirus on tuottanut yli 100 näytelmää ja on työllistänyt monta näyttelijää, ohjaajaa, lavastajaa sekä näytelmäkirjailijaa. Teatteri on myös toiminut ponnahduslautana ja laboratoriona uudelle dramatiikalle ja luonut monta uutta tekstiä antamalla kirjailijoille mahdollisuuden tehdä töitä teatterin parissa.

Alueellisesti Viirus on tärkeä ruotsinkielinen teatteri, jonka ohjelmisto on suunnattu kaikenikäisille. Moni Viiruksen produktioista on kutsuttu sekä kotimaisille että kansainvälisille festivaaleille. Viirus on tehnyt ja tekee mielellään jatkossakin yhteistyötä muiden ammattilaisryhmien ja -teattereiden kanssa sekä Suomessa että ulkomailla.

Lähes kahdenkymmenen vuoden ajan teatterilla oli suuri etu käyttää Rajasaaren vanhaa jätevesipuhdistamoa omana näyttämötilanaan, kunnes Helsingin kaupunki vuonna 2007 muutti kaupunkisuunnitelmaa kyseiselle alueelle.

Elokuusta 2010 lähtien teatteri sijaitsi Kruununhaassa, Meritullinkatu 33: ssa sijaitsevan Teatterikulman neljännessä kerroksessa. Vuoden 2011 alusta teatterin toiminnasta vastaa uusi sukupolvi. Samana vuonna Viirus liittyi kansainväliseen IETM verkostoon. Pitkän harkinnan jälkeen Viiruksen hallitus valitsi teatterin uuden työryhmän koostuen viidestä nuoresta näyttelijästä, Oskar Pöysti, Viktor Idman, Pelle Heikkilä, Jessica Lindfors ja Maria Ahlroth. Heidän lisäksi teatterin vakituiseen henkilökuntaan kuuluui Viiruksen taiteellinen johtaja ohjaaja Maria Lundström sekä hallinnollinen johtaja Matilda von Weissenberg. Viiruksen uusi sukupolvi yhdistää uusin tavoin ne taiteelliset tavoitteet ja demokraattiset työmuodot jotka ovat olleet teatterille tunnuksenomaisia piirteitä kaikkina näinä vuosina.

Vuonna 2017 Viirus muutti Jätkäsaareen Välimerenkatu 14 osoitteeseen jossa toimii tänään uudessa teatterisalissa.