Mästaren och Margarita

(Saatana saapuu Moskovaan)

”Mästaren och Margarita är ett visuellt och auditivt helhetskonstverk, en stark teaterupplevelse där skådespelarna gör ett intensivt arbete, både fysiskt och känslomässigt.” – HBL

”På Busholmen är uppsättningen nämligen alltigenom skådespelarnas teater.” -YLE

Foto av Jonatan Sundström
fr.v. Iida Kuningas, Tobias Zilliacus, Martin Bahne och Maria Ahlroth

Urbaani fantasia rakkaudesta, paholaisesta ja vapaasta tahdosta

Moskovan kaduille ilmestyy salaperäinen muukalainen mustanvihreinen silmineen. Eräs professori Woland ja hänen varsin hämäräperäinen apurijoukkonsa ovat saapuneet kaupunkiin vain huomatakseen, että sen asukkaat ovat jo ehtineet sotkemaan asiansa pahemman kerran: Moskovasta on tullut maanpäällinen helvetti täynnä ilottomia päiviä ja sysisynkeitä öitä.

Meidät on tuotu yhteiskuntaan, jota kontrolloivat arvaamattomat vallankäyttäjät, jossa viheliäiset pikkuporvarit kiskovat hyödyn toisten epäonnesta ja jonka salainen poliisiosasto säikyttelee säännöllisesti kansalaisiaan henkitoreisiin. Hävyttömästi hännystelevät kirjailijat ja kriitikot myyvät sielunsa parhaiten tarjoavalle samaan aikaan, kun kaupungin virkamiehiä katoilee tuon tuosta teille tietymättömille. Moisen menon on loputtava!

Pleased to meet you
Hope you guess my name
But what’s puzzling you
Is the nature of my game

Mick Jagger, Sympathy for the Devil 

Mihail Bulgakovin Mestari ja Margarita on kaikkien aikojen välienselvittely, jossa valheellisuus kohtaa pelkuruuden. Tällä maailmankirjallisuuden kutkuttavimmalla klassikolla Viirus-teatteri juhlistaa 30-vuotista taivaltaan ja polkaisee käyntiin teatterin uuden aikakauden Jätkäsaaressa. Upouusi teatterisali otetaan haltuun kansainvälisesti tunnetun islantilaisohjaaja Egill Pálssonin johdolla ja näyttämöllä nähdään joukko näyttelijöitä Viiruksen historian eri periodeilta.

Teksti Michail Bulgakov 
Ohjaus & dramatisointi 
Egill Pálsson
Lavastus & pukusuunnittelu Milja Salovaara
Säveltäjä & muusikko Ville Kabrell
Valosuunnittelu Lauri Lundahl
Näyttämöllä
Maria Ahlroth, Martin Bahne, Robert Enckell,
Minna Haapkylä, Iida Kuningas, Oskar Pöysti, Tobias Zilliacus

Käännös Lars Erik Blomqvist

Lue kaikki arvostelut tästä

JUHLAVUODEN SUURTUOTANTO – ENSI-ILTA 29.9.2017 JÄTKÄSAARESSA

Suomenkielinen tekstitys

Mästaren och Margarita Trailer
Jonatan Sundström
Lennokkikuvat
Robin Saurén/ED-IT Media
Musiikki
Ville Kabrell


   NÄYTTELIJÄT

MARIA AHLROTH

MARTIN BAHNE

ROBERT ENCKELL

MINNA HAAPKYLÄ

IIDA KUNINGAS  

OSKAR PÖYSTI 

TOBIAS ZILLIACUS 

 

 


 


EGILL PÁLSSON SAAPUU JÄTKÄSAAREEN

– On hienoa tulla takaisin Viirukseen ja Helsinkiin! huudahtaa ohjaaja Egill Pálsson. Odotan sitä todella, mutta samoin myös Viiruksen muuttoa Jätkäsaareen. Tämä on uskomattoman jännittävä projekti ja jännittävä tila, jonka saamme ottaa ensi kertaa käyttöön.

Pálsson on berliiniläisen Ernst Busch -korkeakoulun ohjauksen professori, mutta syksyllä hän on myös Suomessa ajankohtainen nimi. Hän ohjaa Viiruksen 30-vuotisjuhlanäytelmän Mestari ja Margarita (Saatana saapuu Moskovaan) ja tämä Mihail Bulgakovin klassikosta tehty tulkinta tulee olemaan ensimmäinen produktio Viiruksen upouusissa tiloissa.

– Olen viimeksi ollut Viiruksessa vierailemassa 12 vuotta sitten, kun teimme Electronic City -nimistä tuotantoa ja tätä ensimmäistä kohtaamista en ole koskaan unohtanut. Se todella teki minuun vaikutuksen. Viiruksella on vahva imago ja halusin Mestarin ja Margaritan kanssa tehdä sille eräänlaisen kunnianosoituksen. Viirus tekee niin modernia dramatiikkaa kuin klassikoita ja on teostensa kautta pyrkinyt haastamaan nyky-yhteiskuntaa. Mestarista ja Margaritasta löytyy kuvaus Saatanan järjestämistä suurista kesteistä, joilla juhlistetaan hänen onnistumistaan Jeesuksen ristiinnaulitsemisessa. Mielestäni myös Viiruksella on demoninen vaikutus, koska se kyseenalaistaa yhteiskunnan lainalaisuuksia ja on kaupan päälle vielä hieman kuritonkin. Nämä kaksi juhlijaa sopivat aika hyvin yhteen!

Mestari ja Margarita kuuluu venäläisen 1900-luvun kirjallisuuden luetuimpiin teoksiin. Tarinassa Saatana naamioituu Woland-nimisen ulkomaisen professorin valepukuun ja sukeltaa esiin 1930-luvun Moskovassa. Woland ja hänen apurinsa kiepauttavat ylösalaisin kaupungin asukkaiden valheellisen ja opportunistisen elämäntavan. Teos sisältää yli sata erilaista henkilöhahmoa ja Pálsson vastaa itse tekstin dramatisoinnista.

– Siitä tulee rankkaa, mutta tämä ei suinkaan ole ensimmäinen kerta kun lähden mittelemään klassikon kanssa. Tulemme leikittelemään erilaisilla tarinankertomistavoilla. Rikomme neljännen seinän ja kerromme tarinaa suoraan yleisölle ja välillä astumme sisään draamaan. 

 

 

Runollisuuden pyrimme vangitsemaan Ville Kabrellin säveltämän musiikin avulla. Haluamme viedä yleisön maailmaan, joka on meidän todellisuutemme kanssa rinnakkainen ja jotta tämä onnistuisi, tarvitsemme Villen tasoisen taiteilijan sitä toteuttamaan.

Vaikuttavat lavastusratkaisut kutsuvat yleisön mukaan elämykseen. Yhdessä lavastaja Milja Salovaaran kanssa Pálsson luo jumalanhylkäämän maailman: inhimillisen katastrofin, joka on ihmiskunnan omaa käsialaa.

– Suoraan sanoen: siitä tulee betonihelvetti, Pálsson virnistää.

– Meillä on maailma, joka pohjautuu illuusiolle ja valheelle. Teoksessaan Bulgakov teki erikoisen valinnan: tähän maailmaan ei saavukaan Jeesus tai Jumala, vaan itse Mefisto/paholainen, joka järkyttyy siitä maanpäällisestä helvetistä, jonka olemme luoneet. Paljastaakseen valheet tarinoista, joita kerromme itsellemme, hänen on käytettävä apunaan mustaa magiaa. Meidän on siis saatava Saatana saapumaan Helsinkiin, jotta hän auttaisi meitä ymmärtämään keitä todella olemme, toteaa Pálsson.

LIPUT JA VARAUKSET

ESITYKSET
LOKAKUU
3.10 klo 19 I 4.10 klo 19 I 5.10 klo 19 I 7.10 klo 19 I 10.10 klo 19 11.10 klo 19 I 12.10 klo 19 I 13.10 klo 19 I 24.10 klo 19 I 25.10 klo 19 I 26.10 klo 19 I 27.10 klo 19
MARRASKUU
20.11 klo 19 I 22.11 klo 19 I 23.11 klo 19 24.11 klo 19 I 28.11 klo 19 I 29.11 klo 19
Esitys 30.11 on ikävä kyllä peruttu sairastapauksen vuoksi
JOULUKUU
1.12 klo 19 5.12 klo 19 I 7.12 klo 19 I 8.12 klo 19 I 9.12 klo 15

Esitys tekstitetään suomeksi ja englanniksi. Lisää tietoa tekstityksestä löydät täältä

Esityksen kesto: 3 tuntia taukoineen

LIPUT
perushinta 30 € I  eläkeläinen 24 € I opiskelija, työtön 16 € I ryhmät (väh. 10) 28 € I opiskelijaryhmä 15 €

Liput voi ostaa suoraan verkosta Lippu.fi: stä tai varata puhelimitse +358 (0)9 440 224 tai sähköpostitse [email protected]

Lipputoimisto ja lunastus
Viiruksen lipputoimisto on avoinna keskiviikkoisin ja torstaisin klo 12-18 ja perjantaisin klo 12-16 osoitteessa Välimerenkatu 14, Jätkäsaari. Tervetuloa!

TAPAA NÄYTELMÄN LAVASTAJA – MILJA SALOVAARA