Den Andra Naturen

Tragikoomisia episodeja ihmiseläimestä KANTAESITYS 3.3.2018

”…on vaikea löytää näytelmää, joka tarkastelisi ihmiskunnan kohtalokkaimpia kysymyksiä yhtä myötätuntoisella katseella kuin Toinen luonto.”
-HS

”… både Pipsa Lonka och Anni Klein bevisar med Den andra naturen att de är bland de intressantaste, mest personliga skaparna i dagens teater-Finland.”
– HBL

Upplägget är avskalat och genomtänkt in i minsta detalj.

Det är groteskt men ofta också groteskt roande eller djupt berörande.
– YLE

”Pipsa Lonkas filosofiska pjäs Den andra naturen på Teater Viirus behandlar den mänskliga naturen och mänskligheten som art i förhållande till andra arter på ett sätt som lämnar rum för både existentiella resonemang och underfundig humor – intelligent underhållning på hög nivå.”
– VN

Vieraan lajin katse määrittelee ihmisen, antaa hänelle oikeat koordinaatit. Kuinka oma kielemme voisikaan sen kertoa? Vain vieraan silmistä saamme lukea, keitä ja millaisia olemme.

– Leena Krohn, Datura

Den Andra Naturen on hauska ja haikea esitys elämään tottumisesta, arkipäiväisen alle kätkeytyvistä eettisistä kysymyksistä sekä hetkistä, jotka horjuttavat tottumuksiamme. Esitys pohtii muiden eläinten kanssa jakaamaamme kuolevaisuutta.

Esityksessä ihmisen suhde muihin eläimiin laajenee perustavanlaatuiseksi kysymykseksi suhteestamme toiseen: Miten kohdata toisen elävän erilaisuus, saako tai voiko toisen omistaa, voiko häntä hallita ja hallinnoida? Mitä toisen omistaminen tarkoittaa ja voiko omistamisen vallasta kieltäytyä?

Esityksessä ohjaaja Anni Klein ja äänisuunnittelija Heidi Soidinsalo palaavat playback-estetiikan pariin, jota he ovat kehittäneet usean vuoden ajan esityksissä Play Alter Native (Viirus, 2012) ja WunderKinder (teater 90°, 2016). Vahvasti visuaalisen esityksen skenografiasta vastaavat palkitut taiteilijat Laura Haapakangas, Jani-Matti Salo ja Mark Niskanen.

  Esitys on ruotsinkielinen ja tekstitetty suomeksi ja englanniksi THEA mobiilisovellukseen Lisää tietoa tekstityksestä täältä

 

Teksti Pipsa Lonka
Ohjaus Anni Klein
Näyttämöllä Maria Ahlroth, Martin Bahne, Iida Kuningas, Oskar Pöysti
Lavastus- ja pukusuunnittelu Laura Haapakangas
Äänisuunnittelu Heidi Soidinsalo
Valosuunnittelu & video Jani-Matti Salo & Mark Niskanen
Äänisuunnittelun assistentti Markus Tapio
Käännös Sofia Aminoff Tekstin dramaturgi E.L. Karhu 

Lavastusassistentti Amanda Hakoköngäs,
Lavastusharjoittelijat Ruut Helariutta ja Miklas Itkonen

Maskit Alice Corre

Julistekuva Ulla Donner

Kiitos Suomen myymäläkalusteSilkkikasvit,  Innogreen, Itubiodyn, Dr. Oetker

ARVOSTELUT

ESITYKSET

MAALISKUU
3.3 (kantaesitys) 6.3, 8.3, 10.3, 12.3, 13.3, 14.3, 15.3.
HUHTIKUU
12.4, 13.4, 14.4, 18.4, 19.4, 20.4, 24.4, 25.4, 26.4, 27.4.
TOUKOKUU
3.5, 4.5, 5.5, 8.5, 9.5, 10.5 (kl.15), 11.5

Kaikki esitykset alkavat klo 19.00, paitsi päiväesitys 10.5

Esityksen kesto: 1 tunti ja 35 minuuttia. Esityksessä ei ole taukoa.

LIPUT

perushinta 30 € I  eläkeläinen 24 € I opiskelija, työtön 16 € I ryhmät (väh. 10) 28 € I opiskelijaryhmä 15 €

Liput voi ostaa suoraan verkosta Lippu.fi: stä tai varata puhelimitse +358 (0)9 440 224 tai sähköpostitse [email protected]

Lipputoimisto ja lunastus
Viiruksen lipputoimisto on avoinna keskiviikkoisin ja torstaisin klo 12-18 ja perjantaisin klo 12-16 osoitteessa Välimerenkatu 14, Jätkäsaari. Tervetuloa!

Esitysoikeus: Agency North / Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat

 NÄYTTELIJÄT

MARIA AHLROTH

MARTIN BAHNE

IIDA KUNINGAS

OSKAR PÖYSTI

ANNI KLEIN

Bild: Ilkka Saastamoinen

Anni Klein on helsinkiläinen ohjaaja, joka valmistui Teatterikorkeakoulusta vuonna 2009. Klein työskentelee laaja-alaisesti esittävien taiteiden parissa ja hänen teoksiaan on nähty teatterin- ja tanssin kentällä sekä kotimaassa että ulkomailla. Klein on tutkinut valmiiksi nauhoitetun puheen huulisynkkausta (playback) näyttelijäntyön lähtökohtana yhdessä äänisuunnittelija Heidi Soidinsalon kanssa palkituissa teoksissa Play Alter Native (Teater Viirus 2012) ja WunderKinder (teater 90°, 2016). Hänen muita viimeaikaisia töitään ovat olleet mm. tanssi-trilogia Dirty Dancing (2014, Zodiak), Flashdance (2016, Zodiak ja Kanuti Gildi SAAL) ja Private Dancer (2017, Zodiak).

Tällä hetkellä Klein työskentelee pääosin perustamassaan W A U H A U S-ryhmässä, jonka teoksia on kutsuttu populaaria hyödyntäviksi nykyesityksiksi, jotka ovat samaan aikaan sekä viihdyttäviä että onnistuvat porautumaan yhteiskuntamme rakenteisiin. Ryhmän esityksiä määrittää usein estetiikka, jossa erilaiset materiaalit sekä valo ja ääni kietoutuvat yhteen elävien esiintyjien kanssa. Klein on myös toiminut opettajana Teatterikorkeakoulussa vuodesta 2013 lähtien sekä Hangö Teaterträff -festivaalin hallituksen varapuheenjohtajana vuodesta 2016.