Den Andra Naturen

Tragikomiska episoder om djuret människan, URPREMIÄR 3.3.2018

”… både Pipsa Lonka och Anni Klein bevisar med Den andra naturen att de är bland de intressantaste, mest personliga skaparna i dagens teater-Finland.”
– HBL

”Upplägget är avskalat och genomtänkt in i minsta detalj.”

”Det är groteskt men ofta också groteskt roande eller djupt berörande.”
– YLE

”…on vaikea löytää näytelmää, joka tarkastelisi ihmiskunnan kohtalokkaimpia kysymyksiä yhtä myötätuntoisella katseella kuin Toinen luonto.”
-HS

”Pipsa Lonkas filosofiska pjäs Den andra naturen på Teater Viirus behandlar den mänskliga naturen och mänskligheten som art i förhållande till andra arter på ett sätt som lämnar rum för både existentiella resonemang och underfundig humor – intelligent underhållning på hög nivå.”
– VN


Den främmande artens blick definierar människan, ger henne de rätta koordinaterna. Hur skulle vårt eget språk ens kunna göra det? Det är bara i en främlings ögon vi får läsa vem och hurdana vi är
.

– Leena Krohn, Datura

Den Andra Naturen är en rolig och samtidigt vemodig föreställning om hur vi anpassar oss till det liv vi lever, de etiska val som gömmer sig i vardagen och de stunder som ruskar om vårt invanda beteende. Föreställningen begrundar dödligheten vars lagbundenhet vi och andra djur, lyder under.

I föreställningen växer människans förhållande till de andra djuren fram till den grundläggande frågan om relationen till en annan: Hur skall vi bemöta en annan levande varelses olikhet, får man eller kan man äga en annan, kan vi kontrollera och administrera dem? Vad betyder det att äga en annan och kan man vägra att ta den makten?

Regissör Anni Klein och ljuddesigner Heidi Soidinsalo återkommer i föreställningen med playback-estetiken, som de har utvecklat i flera år i föreställningar som Play Alter Native (Viirus, 2012) och WunderKinder (teater 90°, 2016). Den starkt visuella föreställningens scenografi skapas av de prisbelönta konstnärerna Laura Haapakangas, Jani-Matti Salo och Mark Niskanen.

 

Text Pipsa Lonka
Regi Anni Klein
På scenen Maria Ahlroth, Martin Bahne, Iida Kuningas, Oskar Pöysti
Scenografi och kostymdesign Laura Haapakangas
Ljuddesign Heidi Soidinsalo
Ljusdesign & video Jani-Matti Salo & Mark Niskanen

Ljuddesign assistent Markus Tapio
Översättning Sofia Aminoff Dramaturg för texten E.L. Karhu

Scenografiassistent Amanda Hakoköngäs
Scenografipraktikant Ruut Helariutta och Miklas Itkonen

Affischbild Ulla Donner

Masker Alice Corre

Tack till Suomen myymäläkalusteSilkkikasvit,  Innogreen, Itubiodyn, Dr. Oetker

RECENSIONER

FÖRESTÄLLNINGAR

MARS
3.3 (Urpremiär) 6.3, 8.3, 10.3, 12.3, 13.3, 14.3, 15.3.
APRIL
12.4, 13.4, 14.4, 18.4, 19.4, 20.4, 24.4, 25.4, 26.4, 27.4.
MAJ
3.5, 4.5, 5.5, 8.5, 9.5, 10.5 (kl.15), 11.5

Alla föreställningar börjar kl.19.00, förutom matinéföreställningen 10.5.

Föreställningens längd: 1 timme 35 minuter, ingen paus i föreställningen

BILJETTER
normalpris 30 € I  pensionär 24 € I studerande, arbetslös 16 € I
grupper (min. 10) 28 € I studeranden i grupp 15 €

Biljetter kan köpas direkt på lippu.fi eller reserveras per telefon
+358 (0)9 440 224 eller e-post [email protected]

Biljettkontoret
Viirus biljettkontor är öppet ons-tors kl.12-18 och fre kl.12-16 på Medelhavsgatan 14, Busholmen, Helsingfors. Välkommen!

Uppföranderätt: Agency North / Finlands Dramatiker och Manusförfattare

   SKÅDESPELARE

MARIA AHLROTH

MARTIN BAHNE

IIDA KUNINGAS

OSKAR PÖYSTI

ANNI KLEIN

Bild: Ilkka Saastamoinen

Regissören Anni Klein är från Helsingfors och utexaminerades från Teaterhögskolan år 2009. Klein arbetar mångsidigt med scenkonst i form av teater och dans och hennes verk har spelats både i Finland och utomlands. I samarbete med Heidi Soidinsalo har Klein utforskat hur playback kan användas som utgångspunkt för skådespelararbetet i de prisbelönta föreställningarna Play Alter Native (Teater Viirus, 2012) och WunderKinder (teater 90°, 2016). Andra verk Klein har varit aktuell med på sistone är bland annat danstrilogin Dirty Dancing (2014, Zodiak), Flashdance (2016, Zodiak ja Kanuti Gildi SAAL) och Private Dancer (2017, Zodiak).

För tillfället jobbar Klein huvudsakligen i W A U H A U S-gruppen som hon varit med och grundat. Om gruppens verk har sagts att de använder sig av populärkultur för att på ett underhållande och aktuellt sätt få tag i problemen i dagens samhälleliga strukturer. Speciellt för gruppens föreställningar är estetiken där olika material, ljus och ljud sammanflätas med skådespelarnas kroppar. Sen 2013 har Klein varit lärare på Teaterhögskolan och 2016 blev hon vald till vice-ordförande till festivalen Hangö Teaterträffs styrelse.